Zaadproductie

Elk zakje zaad dat we produceren doorloopt een lang proces, van planning tot vermenigvuldiging en aankomst bij het boerenbedrijf. We werken samen met meer dan 500 lokale zaadtelers en logistieke bedrijven, hebben vaste en seizoensgebonden teams in dienst en volgen een unieke kwaliteitsprocedure om zaad van hoge kwaliteit te leveren aan landbouwers over de hele wereld.

PLANNING

Elk zakje zaden begint met een nauwgezet gewasplanningproces tot drie jaar voor levering. In dit proces moeten de kruisingspartners voor elke variëteit van tevoren worden geproduceerd en moet het juiste veld in de juiste groeiomstandigheden worden bepland.

VELDPRODUCTIE

Elke hybride wordt ongeveer één jaar voordat ze op de markt komt gezaaid. Om hybridezaad te produceren, worden mannelijke en vrouwelijke kruisingspartners gezaaid volgens een strikte procedure voor elke variëteit, met inbegrip van groeiomstandigheden, afstand, isolatie, castratie, bestuiving en oogst.

OOGSTEN EN ZAADVOORBEREIDING

De individueel geoogste zaden van elke variëteit komen aan in de fabrieken en ondergaan een voorbereidingsproces in verschillende fasen : sorteren, drogen, pellen, sorteren en verwerken.

KWALITEITSCONTROLE

Tijdens het hele proces, van oogsten tot verpakken, worden in elke productiefase zaadmonsters genomen en getest om de hoogst mogelijke kwaliteit te garanderen.

VERPAKKING EN CERTIFICERING

Tegen het einde van het proces wordt elke zaadsoort verpakt volgens zakgrootte en type behandeling. Elke fabriek is uitgerust met een druk-, etiketterings- en certificeringseenheid die werkt onder de controle van lokale ambtenaren en regelgevende instanties. Dit proces zorgt ervoor dat alleen gecertificeerd zaad van hoge kwaliteit het veld van de klant bereikt.

LEVERING

Ons logistieke team werkt samen met zeer ervaren internationale transportbedrijven om zaden te leveren aan lokale distributeurs in elk land. Lokale distributeurs coördineren de bestellingen van de boeren en de uiteindelijke leveringen.

Zaadkwaliteit is onze prioriteit

Elke fabriek beschikt over hightech industriële capaciteit en is gecertificeerd door het kwaliteitssysteem ESTA in Frankrijk, Spanje en Oekraïne. Elke fabriek volgt een streng bewaakte kwaliteitsprocedure. De productieprotocollen zijn afgestemd op elke variëteit, met kwaliteitscontroles in elke fase van het proces. Er worden “à la carte” sorteermethodes toegepast om de best mogelijke homogeniteit van de zaden in elke zak te garanderen. Onze fabrieken in Frankrijk, Spanje en Italië zijn biologisch gecertificeerd om dezelfde hoge kwaliteit biologische zaden te kunnen leveren.

Zaadproductiegebieden

Een groot deel van de zaadproductie vindt plaats in het veld in een van de 7 productielanden. In elk land produceren onze operationele veldteams hoogwaardig zaad volgens strikte gemeenschappelijke protocollen binnen ons netwerk van telers en fabrieken. Onze zaadproductieafdeling heeft een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling om innovaties te ontwikkelen in zaadoplossingen, productietechnologieën, kwaliteitsmanagement en om een steeds duurzamere zaadproductie te garanderen.

4 fabrieken

  • Haut-Mauco, Frankrijk
  • Zaragoza, Spanje
  • Mogilev, Oekraïne
  • San Pietro di Morubio, Italië

7 producerende landen

Naast Frankrijk, Spanje, Oekraïne enItalië hebben we ons productiegebied uitgebreid naar Rusland, Turkije, Italië en Mexico om de herkomst van onze zaden te diversifiëren en dichter bij de markten te staan. MAS Seed biedt ook zaad van ouderlijnen, experimenteel zaad en productienetwerken buiten het seizoen in Afrika en Amerika.

Zaadproductie-installaties

HAUT-MAUCO, Frankrijk

> 12.000 ha productiecapaciteit

Opgezet in 1970, zorgt dit netwerk van 250 boeren en een team van 30 vaste specialisten voor de productie en verwerking van:

  • maïs
  • zonnebloem
  • winterkoolzaad
  • andere gewassen

ZARAGOZA, Spanje

> 5.000 ha productiecapaciteit

Opgericht in 1992, zorgt een netwerk van 130 boeren en een team van 10 vaste specialisten voor de productie en verwerking van :

  • maïs
  • zonnebloem
  • winterkoolzaad
  • granen
  • sorghum

MOGILEV, Oekraïne

> 6.000 ha productiecapaciteit

Opgericht in 2010, zorgt een netwerk van 30 boeren en een team van 25 vaste specialisten voor de productie en verwerking van :

  • maïs
  • zonnebloem
  • winterkoolzaad
  • granen

SAN PIETRO DI MORUBIO, Italië

Gespecialiseerd in gemengde soorten

Het assortiment van Semfor, dat in 2016 werd aangekocht, werd in 2024 MAS4. MAS Seeds Italy beschikt over een verwerkingsbedrijf dat meer dan 300 verschillende soorten mengsels en pure gewassen kan creëren, waaronder:

  • bodembedekkers
  • voedergewassen
  • speciale mengsels
  • soja
  • luzerne
  • sorghum
  • grassen
  • granen

We produceren zaden met respect voor natuurlijke bronnen

Op het veld passen we productiepraktijken toe die de biodiversiteit bevorderen, de bodemkwaliteit verbeteren, de CO2-voetafdruk verkleinen en de impact van klimaatverandering verminderen. We hebben onze inspanningen opgevoerd door acties te implementeren die in lijn zijn met onze doelstelling om te werken aan landbouw in transitie.

Onze acties voor biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid

  • Het selecteren en introduceren van bodembedekkers om de impact van nematoden te beperken, de bodemproductiviteit te verbeteren en bodemerosie, met name in onze productiegebieden met zandgrond, tegen te gaan.
  • Voorlichting aan productieteams en landbouwers door imkers met het oog op de beste praktijken
  • Oprichting van werkgroepen met boeren om nieuwe productietechnieken te ontwikkelen.

Onze acties ter vermindering van toevoegingen en onze CO2-voetafdruk

  • Waar mogelijk chemische gewasbescherming verminderen, zoals het gebruik van trichogrammen tegen de maïsboorder of mechanisch wieden.
  • Zaden zo dicht mogelijk bij de markt produceren ter beperking van de koolstofuitstoot door transport.
  • Ontwikkelen van technieken voor oogsten met een lage vochtigheidsgraad om droogtijden te verkorten en gas- en energieverbruik te verminderen.
  • Het gebruik van precisie- en besluitvormingshulpmiddelen om het gebruik van water en meststoffen te verminderen.
  • Over het algemeen streven we naar voortdurende verbetering om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd onze productiviteit te behouden.

4

fabrieken

3 voor hybriden en 1 gespecialiseerd in mengsels en andere gewassen. Elk met hoogtechnologische processen en een eigen kwaliteitscontrole-eenheid.

500

boeren

gespecialiseerd in zaadvermeerdering en veldproductie.

25.000

hectare

productiecapaciteit in 7 landen.

230

werknemers

werkzaam in zaadproductie, verwerking, levering en veldonderzoek